E Shtunë, Maj 08, 2021
A- A A+

Ky muaj është nje nga 4 muajt e shenjt

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

 

Ky muaj është nje nga 4 muajt e shenjtë , poashtu edhe parapregatitje për muajin e madhnueshem të Ramazanit .

 

Dijetaret kanë thënë që :
Muaji Rexhep është muaji i mbjelljes ( së veprave te mira ).
Muaji Shaban eshte muaji i prashitjes 
Muaji Ramazan eshte muaji i korrjes , apo vjeljes ...

 

Kush mbjell tani , dhe i sherben gjate muajit te Shabanit ,,,ne Ramazan , frutin e vjel te pjekun , te embel dhe i shijon ...
Ndersa ata qe duan qe ne muajin Ramazan edhe te mbjellin , edhe te punojne , edhe te vjelin ,,, e vjelin pa pjeke ,, dhe normal qe nuk e shijon sepse eshte fruti i papjekun . ( per fat te keq shume musliman nuk e shijojne Ramazanin , dhe pas Bajramit ju kthehen shume shpejt gjynaheve .

 

Punet jane te ndryshme ... fillo sa nuk je vone ...

 

1 - Hatme e Kur'anit 1 xhuz ne dite , ose ( 3 xhuze ne dite ) ose hatme per 7 dite .Diten e pare 3 Sure ,te 2-ten 5 , 7 , 9 , 11 , 13, dhe pjesen qe mbetet .Kur'ani eshte i vetmi mik qe ste tradhton kurre , as ne dynja as ne ahiret .

 

2 - Dhikri i Allahut ( permedja e shpeshte e Allahut )...
Ne cdo gjendje dhe ne cdo kohe .para dhe pas gjumit , veshjes , ushqimit ,pijes , daljes nga shtepia , hypjes ne mjetin e transportit , punes ,hyrjes ne xhamise dhe daljes prej saj , etj .
Kush e permned Allahun , tek ata qe e rrethojne , Allahu i permend ata tek ata qe jane me te mire se ne ( melaiket ).

 

3 - Gadishmerija per zbatimin e urdherave te Allahut , dhe i largimit nga gjynahet .dhe te garuarit per vepra te mira .mos te harrojme se gjynahet ne kete muaj te shenjte rendojne me shume se ne muajt e tjere .

 

4 - Konsiderata e namazit si feste , ku fiton shume gjera , si :
Sevapet e abdestit .
Sevapet e perseritjes se Ezanit dhe duase pas tij .
Sevapet e shkuarjes heret ne xhami .
Sevapet e syneteve para farzit .
Duate mes ezanit dhe ikametit .
Arritja e tekbirit filestar .
Sevapi i rreshtit te pare .
Sevapin e hapave te shumte dhe te shpeshte per ne xhami .
GRATE MOS TE HARROJNE SE TE GJITHA KTA SEVAPE MUND TI ARRIJNE NESE I NDERPRET CDO GJE QE KA NE DORE DHE FALET PA PRITESE NE FILLIMIN E KOHES .

 

5 - Namazi i nates , eshte adhurimi qe ben diferencen , eshte nderi i besimtarit .

 

6 - Mos harroni dhe mos neglizhoni , keni mundesi te fitoni sevapin e Haxhit dhe Umres , te plota te plota te plota , Allahu jua mundeson te fitoni kete sevap dhe ne vendin qe jeton ... kush e fale sabahin me xhemat dhe qendron aty ku eshte fale , deri sa te lind dielli dhe pas 15 min afersisht fale 2 rekate , e fiton kete sevap te madh .

 

7 - Agjerimi i disa prej ketyre diteve te ketij muaji te shenjte . ( Profeti alejhi selam ) ka thene ; kush agjeron nje dite per hater te Allahut , Allahu e largon fytyren e tij 70 vjeshta ( vjet ) larg ZJARRIT TE XHEHENNEMIT ) SubhanAlah ,,, a neglizhohet gjithe ky shperblim .

 

8 - Sjellja e mire ndaj prinderve .

 

9 - Shtepi ne xhennet ,,, Profeti ( alejhi selam ) ka thene :
Kush fale 12 rekate ne dite pervec farzeve , Allahu i dhuron atij nje shtepi ne xhennet , ( 2 synet te sabahit , 4 para dreke dhe 2 pas saj , 2 pas akshamit dhe 2 pas jacise ) , mos harroni ,,,,shtepite ne xhennet nuk jane me tulla e llac , por nga nje tulle ari e nje argjendi ...

 

Punet jane te shumta edhe te ndryshme ...

 

 

 

Mburoja e Myslimanit