E Hënë, Maj 25, 2020
A- A A+

Sa rèndèsi ka pija Coca Cola dhe pse thuhetn se është haram ...

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Selamun Alejkum,

dua nga ju të di sa rèndèsi ka pija Coca Cola dhe pse thuhetn se është  haram sepse po lexon nga prapa nè gjuhèn arabe NO GOD NO MOHAMMED ?!

Ju lutem ma shpjegoni këtë pyetje me detalisht inshallah

Selam Alejkum

 

Përgjigje

Ajo që është thënë se në shishën e coca colës  është shkruar se nuk ka Zot dhe nuk ka Muhamed , ose nuk ka Muhamed edhe nuk ka Mekke, dhe se mund të lexohet nga e prapa në pasqyre, kjo nuk është e vërtetë dhe nuk mund të nxjerrim në baz të kësaj ndonjë  dispozitë të sheriatit. Mirëpo ajo çka kanë thënë është se coca cola përbëhet prej një materie  e cila merret prej një pjesë të dhjamit të derrit, dhe se pirja e coca colës sjell kancerin. Nëse këto janë të vërtetuara shkenctarisht ska dyshim se  pas kësaj mund të themi se kjo pije është e ndaluar.

Po ashtu ajo për të cilën kanë bërë thirrje dijetarët në ndalimin e  kësaj pije dhe disa të tjerave  dhe bojkotimin e tyre është për shkak se këto firma  janë ndër firmat kryesore  të cilat derdhin një buxhet të madh të tyre tek magazinat e Jehudive të cilët pastaj  përmes kësaj ndihmohen për ti luftuar dhe  mbytur muslimanët në Palestinë dhe në vendet tjera.

Pra duhet  të kemi parasyshë  rregullat se çdo pije  dhe çdo artikull nëse vërtetohet se ajo është e dëmshme, ajo është e ndaluar. Por nëse nuk vërtetohet diçka e tillë përmes ndonjë analize të vërtetë rreth kësaj atëherë mbetet në esencë e lejuar sepse gjërat sa i përket hallallit dhe haramit në esencë janë të lejuara.

Po ashtu siç tham  më herët se nëse këto firma dhe fabrika  derdhin buxhetet e tyre për të luftuar islamin dhe për ti ndihmuar armiqt e islamit në këtë rast është obligim i gjithë muslimanve që të bojkotojnë këto firma, e sidomos kur jemi të bindur shumë se nëse të gjithë muslimanët në botë bojkotojnë këto firma atëherë atyre do të ju shkaktohet një dëm shumë të madh dhe me siguri se do ta ndryshojë politikën e  pabesmitarëve karshi islamit dhe muslimanëve.

Allahu e di më së miri

Mburoja e Myslimanit