Kurani dhe shkenca

Per çfrarë mendojnë zakonisht njerëzit!

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

PËR ÇFARË MENDOJNË ZAKONISHT NJERËZIT?

Në kapitujt e mëparshëm, përmendëm se njerëzit nuk mendojnë siç duhet dhe nuk e zhvillojnë aftësinë e tyre për të menduar. Por këtu ekziston një çështje, që duhet sqaruar. Pa dyshim, gjëra të ndryshme kalojnë në mendjen e njeriut në çdo çast të jetës. Nuk ka asnjë moment, përveç kohës së gjumit, që mendja e njeriut të jetë e "zbrazët". Megjithatë, shumë prej këtyre mendimeve janë "të padobishme", "të pavlera" dhe "të panevojshme" për jetën pas vdekjes dhe nuk të çojnë askund.

Nëse dikush mban shënim ato që ka menduar gjatë ditës dhe në darkë lexon ato që ka shkruar, do të vërë re, se sa të pavlera janë shumë nga mendimet e tij. Edhe nëse në shënime gjen diçka të vlefshme, ka të ngjarë që të jetë gabuar. Është e mundur, që disa mendime që duken të drejta, mund të mos kenë asnjë vlerë për jetën e përjetshme.

Vazhdo leximin...

Ritmi i Atomeve

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Nëse kompleksi i punëve të realizuara në thellësi të natyrës 
kuptohet me vështirësi edhe nga njerëzit më inteligjentë të 
botës, si mund të mendojmë që këto (punë) janë fryt i aksidenteve 
apo i një rastësie të verbër?
 
 
 
 
Pol Devis, profesor i fizikës teorike
 
Vazhdo leximin...

Si funksionon Truri?

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

SI FUNKSIONON TRURI?

 

Shpërndani mbi dysheme në mënyrë të çrregullt pjesët e një loje enigmë, me forma të ndryshme të një figure dhe supozoni që këto pjesë janë e tërë njohuria që ju keni rreth botës. Për shembull, lë të supozojmë që disa prej këtyre formave përfaqsojnë dritën, disa të tjera përfaqsojnë ngjyrat, dhe akoma disa të tjera përfaqsojnë tingujt. Tani merrini këto pjesë një nga një dhe filloni t'i bashkoni për të formuar figurën si të tërë. Për të realizuar detyrën e mësipërme juve ju duhet një kohë e gjatë të menduari, ndërsa truri juaj e realizon këtë në të qindëtat e sekondës, i cili funksionon në sajë të inspirimit të dhënë nga Allahu. A e dini si e bën ai këtë?

 


1-bërthamëza
2- bërthama
3- dentritet,

Qeliza në të majtë me ato zgjatimet si flokë është një qelizë nervore (neuron). Biliona qeliza nervore, që ndërlidhen nëpërmjet këtyre degëve që dalin nga trupi i qelizës, formojnë një rrjet (nervor) pikërisht në trupin tuaj. Midis fundeve nervore ekzistojnë hapësira, dhe sinjalet nervore u transmetohen qelizave të tjera nervore përmes këtyre hapësirave.

Vazhdo leximin...

Cfare dini per krijesat Lumnishente (DRİTË-PRODHUESE)?

User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active

ÇFARË DİNİ PËR KRİJESAT LUMİNİSHENTE (DRİTË-PRODHUESE)?

Keni parë ndonjëherë disa drita të vogla që lëvizin natën nëpër pemë? Burimi i këtyre dritave, që nganjëherë mund të jenë aq shumë saqë një pemë mund të jetë e mbushur me to, janë xixëllonjat. Ato janë krijesat luminishente më të njohura. Këto krijesa, të cilat me dritën e tyre ndriçojnë pemët në errësirë, janë ndër krijesat që shkencëtarët kanë studiuar më shumë. Para se të analizojmë arsyet, do të shohim se si e përdorin dritën këto krijesa.

 

Vazhdo leximin...

Molekulat që prodhojnë ngjyrën: Pigmentet

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

 

Molekulat që prodhojnë ngjyrën: Pigmentet

Në kapitujt e kaluar, ne përmendëm se si shkak i karakteristikave të ndryshme atomike në molekulat pigmentuese, objektet reflektojnë rreze të ndryshme të ngjyrës; kështu që, krijohen hije të ndryshme të ngjyrave. Shikoni edhe njëherë rreth vetes. Sa ngjyra shihni aq pigmente ekzistojnë, sepse ngjyra e çdo materie është rrjedhojë e pigmentit që gjendet në atë materie. Ngjyra e gjelbër e bimëve, ngjyra e lëkurës, ngjyra e kafshëve, shkurt të gjitha ngjyrat rrjedhin nga karakteristikat strukturale të pigmenteve që përmbajnë në vete këto objekte.


The reason for colour diversity in the leaves of flowers is the reaction to light of pigment molecules present in their structure.

 

 

 

Vazhdo leximin...

Page 7 of 9