Kurani dhe shkenca

Formimi i breshërit, bubullimës dhe rrufesë.

...Ai lëshon prej së larti, nga retë e mëdha si kodra breshër dhe me te goditë këdo, e ia largon atij që do. Shkëlqimi i vetëtimës së dritës së resë gati se s'të merr të të parit. (Kur'an, 24:43)Ajeti i mësipërm i referohet breshërit dhe rrufesë. Kur analizohet formimi i breshërit dhe rrufesë, mund të shihet se një e vërtetë e rëndësishme meteorologjike po tregohet në këtë ajet. Për formimin e rrufesë dhe breshërit, libri Meteorologjia Sot thotë se reja bëhet e elektrizuar ndërsa breshëri bie nëpër një rajon në renë e pikave të super-ftohta dhe kristaleve të akullta. Pikat e lëngshme ngrihen dhe lirojnë nxehtësi të fshehtë ndërsa ndeshen me kokrrat e breshërit. Kjo e mban sipërfaqen e kokrrës së breshërit më të ngrohtë se atë të kristaleve të akullta që e rrethojnë. Nje fenomen i rëndësishëm ndodh kur kokrra e breshërit bie në kontakt me një kristal akulli: Elektronet rrjedhin nga objekti më i ftohtë në atë më të ngrohtë. Në ktë mënyrë, kokrra e breshërit bëhet me ngarkesë negative.

Vazhdo leximin...

Atomi

AtomiTendencat për ta sqaruar natyrën e atomit , strukturën e tij si dhe dhënien e një teorie mbi të vërteten e atomit vërehen që nga kohërat e lashta, duke filluar që nga grekët e vjetër, kështu Demokriti në shekullin –v- ( 460 p.e.s.- 370 p.e.s.) ka paraqitur tezën e tij mbi atomin e cila njihet si hipoteza e atomit si thërrim e pandashme. Edhe vet termi atomos, rrjedh nga gjuha greke që d.m.th i pandarë.

Vazhdo leximin...

Ftoi - Disa dobi mjeksore nga mjeksia profetike

altTalha bin Ubejdullah , r.a., ka thene: Njehere kur shkova tek i Derguari i All-llahut [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] e gjeta duke mbajtur nje ftua ne dore, te cilin ma ofroi duke me thene: ” Merre kete, o Talha, dhe haje, sepse ky eshte mjet per forcim, i cili perqendron fuqine e zemrese”.

Ftoi eshte peme e familjes se molleve me trung te vogel Cydonia oblonga, e familjes se trendafilit. Me se shumti perdoret i zier dhe si reeel. Ftoi eshte i ftohte dhe i thate ne shkalle te ndryshme, varesisht nga shija e tij. Por, ftoi eshte mjet i fuqishem per tkurrje dhe eshte i mire per barkqitje. Ftoi i embel eshte me pak i ftohte dhe eshte me i afert me ftoin e lehte, ndersa ftoi i hidhur dhe i tharte eshte me teper mbylles, i thate dhe i ftohte.

Vazhdo leximin...

Qershia dhe efekti i saj tek muskujt

Lëngu i qershisë mund ta zvogëlojë dhimbjen muskulore pas vrapimit, tregon një studim i ri i botuar në revistën “American College of Sports Medicine”.
Në studim kanë marrë pjesë 60 participantë të shëndoshë të moshave ndërmjet 18 dhe 50 vjeç.
Participantët të cilët gjatë një jave, dy herë në ditë kanë pirë nga 3 dcl lëng qershie, kanë pasur shumë më pak dhimbje muskulore pas vrapimit në shtigje të gjata në krahasim me ata të cilët kanë pirë lloje tjera lëngjesh. Edhe pse nuk dihet mekanizimi i vërtetë i këtij efekti pozitiv të qershisë, autorët e studimit mendojnë se qershia vepron ngjashëm sikurse barnat të cilët i marrin sportistët për të zvogëluar proceset inflamatore pas aktivitetit trupor. /xhamiambret.com

Biomimetika

 

DIZAJNE INSIPRUESE BAZUAR NË DIZAJNET E QENIEVE TË GJALLA

Ju edhe në kafshët keni mësim (përvojë). Ne nga një pjesë e asaj që e kanë në barqet e tyre mes ushqimit të tyre dhe gjakut, ju japim të pini qumësht të pastër, të shijshëm (të lehtë) për ata që e pinë. (Qur’an, 16:66)

Ju edhe nga kafshët keni një mësim, ngase ju freskojmë me lëng prej barqeve të tyre dhe keni shumë dobi prej tyre, e edhe prej tyre ushqeheni. Dhe mbi to e mbi anije bartni (hipni). (Qur’an, 23:21-22)

 

Vazhdo leximin...

Mushkonja

"All-llahu nuk ngurron që të marrë çfarëdo shembulli, qoftë mushkojë a diçka edhe më e imët se ajo. Për sa u përket atyre që besuan, ata e dinë se ai (shembull) është i vërtetë nga Zoti i tyre, ndërsa ata të cilët mohuan do të thonë: "Ç'deshi All-llahu me këtë si shembull?" Ai me te humb shumë, e po me te udhëzon në rrugën e drejtë shumë, po me përjashtim të atyre që janë jashtë rrugës, Ai me te nuk humb tjetër." (Kur'an, 2: 26)


Vazhdo leximin...

Page 2 of 15