E Enjëte, Shtator 16, 2021
A- A A+

Mospërzierja e detërave me njëri-tjetrin

 

Një fotografi satelitore e Ngushticës së Gjibraltarit.Një nga vetitë e detërave që është zbuluar vetëm kohët e fundit është e shprehur në një ajet Kur’anor si vijon: 

Ai i lejoi dy detet të puqen ndërmjet vete. Ndërmjet atyre të dyve është një pengues që ata të dy nuk kapërcejnë. (Kur'an, 55:19-20)

 

Kjo karakteristikë e detërave, që ata takohen por nuk përzihen, është zbuluar tek në kohët e fundit nga oqeanografët. Për shkak të forcës fizike të quajtur “tensioni sipërfaqësor”, ujërat e deteve fqinje nuk përzihen. Shkaktuar nga ndryshimi i dendësisë se ujërave të tyre, tensioni sipërfaqësor i parandalon ata nga përzierja me njëri-tjetrin, sikur të ishte një mur i hollë në mes tyre. 60
Është interesante se gjatë një periudhe kur kishte pak njohuri për fizikë, dhe për tensionin sipërfaqësor apo oqeanografinë, ishte shpallur kjo e vërtetë në Kur’an.

 

 


Ka valë të mëdha, rryma të forta, dhe batica në Detin Mediteran dhe Oqeanin Atlantik. Uji i Detit Mediteran hyn në Atlantik përmes Gjibraltarit. Por temperatura e tyre, kripësia, dhe dendësia nuk ndryshojnë, për shkak të pengesës që i ndan ato.

 

Mburoja e Myslimanit