Xhamia Imam El Buhari

E martë, Maj 26, 2015

Foto e rastit

Statistikat

2595698
SotSot239
DjeDje1483
Ketë javëKetë javë1722
Ketë muajKetë muaj43107
GjithsejGjithsej2595698

Statistikat e shkarkimve

Arkivi i zbritjve përmban aktualisht 655 shkarkime në 47 kategori. Deri më sot, këto kanë qenë të shkarkuar 521005 herë.

A i kemi të lejuara dhuratat (çokollatë me forma lepujsh etj) e krishterve me rasetin e festave të tyre ?

( 1 Vote )
Vlerësimi i Përdoruesve: / 1
I VarfërI Shkëlqyeshëm 

Esselamu Alejkum hoxhë i nderuar, dëshiroj të dij se a i kemi të lejuara dhuratat (çokollatë me forma lepujsh etj) e krishterve me rasetin e festave të tyre.Allahu xh.sh ju shpërbleftë. Amin.

Përgjigje

Ajo çka duhet të ketë muslimani në zemrën e  tij është urrejtja e kufrit dhe të gjitha simboleve të  tij. Prej simboleve të  kufrit  janë edhe  festat e pabesimtarëve. Çdo popull i ka festat e veta sikur se   ka treguar për këtë i Dërguari i Allahut në sahihun e Buhariut dhe në librat tjerë. Muslimani duhet  të ketë kujdes të madh në shoqërimin e pabesimtarëve në festat e tyre. Për këtë ndalesë kemi argumente nga Kurani dhe sunneti që nuk është momenti  ti sjellim këto argumente këtu. Ndërsa dispozita e  pranimit të dhuratave prej tyre në festat e tyre është e njejtë me  dispozitën e pranimit të dhuratave prej tyre jasht festës së tyre. Dhe festa nuk ka ndikim në pranimin e dhuratave prej tyre. Ndërsa në esencë ëshët pranimi i dhuratave nga pabesimtarët.

Dijetarët nuk janë në ujdi rreth asaj se a lejohet pranimi i dhuratave prej pabesimtarëve në festat e tyre apo jo. Ajo  çka e shoh se është më afër të vërtetës është pranimi i dhuratave të pasbesimtarëve në festat e tyre nëse ato nuk janë ushqim  i cili është therur për atë ditë. E sidomos  pranohet dhurata nëse shpreson se atë me  një gjë të tillë  do ta afrosh në islam ose frigohesh se ai do të dëmtojë ty me një gjë të tillë nëse ti nuk e pranon. Në sahihun e Buhariut Ajshja na tregon se i Dërguari i Allahut ka pranuar dhuratat e pabesimtarëve. Ka thënë Ibën Tejmije pasi që  flet gjër e gjatë rreth kësaj çështje:” Të gjitha këto argumentojnë se festa nuk ka ndikimi në ndalimin e pranimit të dhuratës prej tyre. Dispozita e saj është sikur jasht festës. Pranimi i dhuratës prej tyre nuk është një ndihmë në kurfin e tyre.Lejohet të hahet  ushqimi i Ithtarëve të librit  në festat e tyre përderisa  nuk është  ushqim apo mish i cili është therur për hir të kësaj dite.

Allahu e di  më së miri.

Pyetjet dhe përgjigjet - Hallal Haram

Lutje nga Kur'ani edhe Sunneti

Data Hixhri

e martë 7 Shaban 1436 Hixhri, 26 Mai 2015
Xhamia El Buhari ne facebook.com
Kontribut

Kohet e namazit

Kohet e namazit

Kush është në lidhje

Momentalisht kemi 258 mysafirë në linjë

Forma e Namazit

Namazi - Dokumentar