Xhamia Imam El Buhari

E shtunë, Maj 30, 2015

Foto e rastit

Statistikat

2603923
SotSot1102
DjeDje1831
Ketë javëKetë javë9947
Ketë muajKetë muaj51332
GjithsejGjithsej2603923

Statistikat e shkarkimve

Arkivi i zbritjve përmban aktualisht 655 shkarkime në 47 kategori. Deri më sot, këto kanë qenë të shkarkuar 523313 herë.

Namazi i natës ka vetëm synet, apo edhe farz, ju lutem më tregoni dhe se si falet

( 41 Votes )
Vlerësimi i Përdoruesve: / 41
I VarfërI Shkëlqyeshëm 

Selam alejkum

Jam një fillestare e re në namaz dhe kam një pytje lidhur me namazin e natës, nuk e di spo mundem të kuptoj nëse ka mundësi që të më shpjegoni në detaje më shumë. Namazi i natës ka vetëm synet, apo edhe farz, ju lutem më tregoni dhe se si falet. Ju falendëroj . Allahu ju shperbleftë.

 

Përgjigjje:

 

Falenderimi i takon Allahut ndërsa përshëndetjet qofshin mbi Pejgamberin ,familjen e tij ,shokët e tij dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri në ditën e gjykimit.

Së pari dua të them se namazin e natës e kemi sqaruar dhe në disa pytje me herët, por për hirë të lexuesit dua që ta sqarojë edhe një herë në formë të shkurtuar.

Duhet ta dimë se namazi i natës ka një vlerë të veçantë në islam. I Dërguari i Allahut ka thënë:“ Namazi më i mirë pas farzit është namazi i natës“.Me të, robi i afrohet Allahut më shumë. Namazi i natës bënë pjesë në namazet vullnetare, në namazet të cilat nuk janë të obliguara (nuk janë farze). Namazi i natës fillon pas namazit të jacisë dhe zgjatë deri në kohën e imsakut. Më e mira është që namazi i natës të falet nga dy reqate. Forma është kështu: Merr abdes dhe pastaj e bënë nijet me zemër që të falësh namaz të natës. Pastaj merr tekbir këndon subhanekën, eudhu bil-lahi mineshejtanirr-rraxhim. Bismil-lahirr-rrahmanirr-rrahim, këndon surën Fatiha dhe sa të kesh mundësi, të lexosh sure tjera nga Kurani. Bie në ruqu, sexhde dhe pastaj ngritesh në reqatën e dytë vepron njëlloj si në të parën dhe bie në ruqu, sexhde pastaj rrin në ulje duke kënduar ettehijatin, salavatet, duat dhe jep selam. Kështu i falë dy reqate, jep selam pastaj ngrihesh, i falë edhe dy, pastaj jep selam dhe kështu vazhdon sa të kesh mundësi të falësh prej namazit të natës dhe në fund, kur dëshiron ta përfundosh namazin e natës e fal vitrin, qoftë edhe një reqat, tri, apo pesë duke ja bashkangjitur duan e kunutit në reqatin e fundit të vitirt. Kjo është në formë të shkurtër namazi i natës.

Allahu e din më së miri.

Pyetjet dhe përgjigjet - Fikh

Lutje nga Kur'ani edhe Sunneti

Forma e Namazit

Namazi - Dokumentar