Xhamia Imam El Buhari

E martë, Tetor 21, 2014

Foto e rastit

Statistikat

2212830
SotSot1604
DjeDje2009
Ketë javëKetë javë3613
Ketë muajKetë muaj37216
GjithsejGjithsej2212830

Statistikat e shkarkimve

Arkivi i zbritjve përmban aktualisht 635 shkarkime në 47 kategori. Deri më sot, këto kanë qenë të shkarkuar 441240 herë.

A duhet t’i mirret një pabesimtarit selami ose t’i japësh selam një krishteri apo ndonjë jahudije?

( 2 Votes )
Vlerësimi i Përdoruesve: / 2
I VarfërI Shkëlqyeshëm 

We selamun alejkum zotëri hfz. Murati. Unë e kam një pyetje:  A duhet t’i mirret një pabesimtarit (e kam fjalën per ndonjë jo musliman) selami ose t’i japësh selam një krishteri apo ndonjë jahudije?

Falemnderit we selamun alejkum Allahu ju shpërbleftë

 

Përgjigjje:

 

Falënderimi  i takon Allahut ndërsa përshëndetjet qofshin mbi Pejgamberin, familjen e tij, shokët e tij dhe të gjithë ata që ndjekin rrugën e tij deri  në ditën e gjykimit.

Dijetarët nuk janë të një mendimi në dhënien apo marrjen e selamit prej pabesimtarëve. (Jehudive apo të krishterëve).

Shumica dërmuese e shohin se nuk lejohet  t’ia filloj muslimani me selam ndaj  pabesimtarit, ndërsa duhet që ti kthehet atij nëse të jep selam me fjalën „edhe mbi ju“, ose edhe „mbi ty“. Këta dijetarë kanë argumentuar me fjalën e Pejgamberit a.s. i cili ka thënë:“ Mos  ia filloni jehudive dhe të krishterve me selam. Nëse i takoni në rrugë detyroni ata që të ngushtohen në rrugë“ (transmeton Musilimi).

 

Ndërsa disa të tjerë kanë lejuar të fillohet me selam edhe të kthehet selami. Ky është mendimi i Ibën Abasit, Ebu Umames dhe disa Shafive por të përdoret forma e njëjsit „esselamu alejke“ për një përson, ndërsa  për një grup „esselamu alejkum“. Për dallim nga muslimani, të cilit kur ta përshndetësh me selam pa marrë parasysh a është një apo më shumë, atij i jipet selam në formën e shumësit „esselamu alejkum“.

 

Ndërsa disa të tjerë kanë bërë një sqarim dhe kanë thënë se në rast nevoje lejohet me i dhënë selam për ndonjë dobi  si p.sh. në shpresën se ai do të bëhet musliman. I këtij mendimi ka qenë Ikreme, Nehaiu. Nga Evzai  transmetohet se ka thënë:“Nëse ju jep selam ju kanë dhënë para teje njerëzit e mirë. Nëse nuk ju jep selam nuk ju kanë dhënë njerëzit e mirë“.

 

Por më mirë  për muslimanin është që në këto momente me atë të përdorë fjalë të cilat tregojnë përshëndetje jashtë selamit si psh: „Si jeni?“ apo të ngjajshme me këtë.

 

Allahu e di më së miri.

 

Pyetjet dhe përgjigjet

Lutje nga Kur'ani edhe Sunneti

Kurani dhe Shkenca

Cfare dini per krijesat Lumnishente (DRİTË-PRODHUESE)?

ÇFARË DİNİ PËR KRİJESAT LUMİNİSHENTE (DRİTË-PRODHUESE)? Keni parë ndonjëherë disa drita të vogla q&eu...

Fëmijët lindin besimtarë në Zot – mendime akademike

Fëmijët janë “besimtarë të lindur” në Zot dhe nuk ndodh që thjeshtë të marrin besimet...

Një trëndafil i kuq në qiell : Mjegullnaja e trëndafiltë

E kur të çahet qielli e bëhet kuq si vaji i shkrirë.(Sureja Rrahman, 37) Shprehja Arabe e përkthyer më la...

Zgjerimi i Universit

Në Kuran, i cili u shpall katërmbëdhjetë shekuj më parë, në kohën kur shkenca e astronomisë ishte akoma primitive, zgjerimi i universit përshkruhet në...

Atomi

Tendencat për ta sqaruar natyrën e atomit , strukturën e tij si dhe dhënien e një teorie mbi të vërteten e atomi...

Qershia dhe efekti i saj tek muskujt

Lëngu i qershisë mund ta zvogëlojë dhimbjen muskulore pas vrapimit, tregon një studim i ri i botuar në revistën ...

Zemrat gjenë paqe në përkujtimin e Allahut

  Sipas hulumtimeve të kryera nga David B. Larson, i Qendrës Kombëtare Amerikane për Hulumtime Shëndet&eu...

Formimi i breshërit, bubullimës dhe rrufesë.

...Ai lëshon prej së larti, nga retë e mëdha si kodra breshër dhe me te goditë këdo, e ia largon atij q&eum...

Bëhu dhe mos u bë

Bëhu musliman - dhe mos u bë jobesimtar Bëhu pasues (selefi) – dhe mos u bë shpikës (bidatxhi) Bëhu rob i Allahut – dhe mos u bë rob i shejtanit Bëh...

Ndegjimi i Kuranit dhe Fetusi

Ne kete video eshte paraqitur nje inqizim i bere me ultraze ne barkun e nenes ku shihet fetusi se sa aktiv dhe i levizshem eshte. Pastaj prinderit ...

Një studim konstaton se sasia e vogël e alkoolit e dëmton njeriun

Allahu i Lartësuar thotë: "O besimtarë! Me të vërtetë, pijet alkoolike, bixhozi, idhujt dhe shigjetat e fal...

Ardhja e gjithësisë në ekzistencë

  Deri në mesin e shekullit 20, pikëpamja e përhapur në botë ishte se gjithësia ësht&eum...

Ftoi (Disa dobi mjeksore nga mjeksia profetike)

Talha bin Ubejdullah , r.a., ka thene: Njehere kur shkova tek i Derguari i All-llahut [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] e gjeta duke mbajtur nje f...

Stresi mund t’i shkatërrojë qelizat e trurit

Stresi shumë rëndë mund t’i dëmtojë qelizat e reja nervore të trurit, kanë bërë të ditur hu...

99 Emrat e All-llahut

1. ALL-LLAH 2. ER-RAHMAN - i Gjithëmëshirëshmi 3. ER-RAHIM -Mëshirëploti 4. EL-MELIK- Sunduesi  

Data Hixhri

e martë 27 Dhul-Hixhe 1435 Hixhri, 21 Tetor 2014
Xhamia El Buhari ne facebook.com
Kontribut

Kohet e namazit

Kohet e namazit

Kush është në lidhje

Momentalisht kemi 38 mysafirë në linjë

Forma e Namazit

Namazi - Dokumentar